VITALWEAR | VOLAUTOMATISCHE DETECTIE VAN HET ONTSTAAN VAN DOORLIGWONDEN
VitalWear ontwikkelt innovatieve sensoroppervlakken door optische vezels en sensortechnologie in textielmaterialen te integreren waardoor medisch-relevante patient informatie verzameld kan worden. Deze sensormaterialen kunnen gebruikt worden voor uiteenlopende niet-invasieve medische toepassingen, van matrashoezen tot kleding.
VitalWear richt zich in de eerste plaats op de preventie van doorligwonden, een aandoening die jaarlijks alleen al in de Verenigde Staten bij 2,5 miljoen patiënten wordt aangetroffen. Deze wonden ontstaan vaak bij bedlegerige patiënten, rolstoelgebruikers of patiënten met verminderd (pijn)gevoel in de huid. Bij dergelijke patiënten kunnen doorligwonden veroorzaakt worden door drukkrachten en/of schuifkrachten, vaak vlak bij een botuitsteeksel zoals bijvoorbeeld het stuitje of de ellebogen. De druk en/of schuifkrachten zorgen ervoor dat bloedvaten worden afgeklemd. De afgeklemde bloedvaten kunnen dan geen zuurstof en voeding meer naar de huid en weefsels toebrengen en afvalstoffen niet meer afvoeren. Dit zorgt uiteindelijk voor weefselbeschadiging en celdood, wat kan leiden tot open wonden.
De oplossing van VitalWear richt zich op het verminderen van het aantal gevallen van doorligwonden en op het verkorten van de tijd die zorgprofessionals moeten besteden aan preventieve zorg. Door naast druk ook temperatuur te meten, wordt het ontstaan van wonden in een vroeg stadium gesignaleerd, wanneer behandeling nog relatief eenvoudig is. De oplossing van VitalWear werkt 24/7 volledig autonoom, zonder dat directe tussenkomst van zorgpersoneel nodig is. Hierdoor kan de verdere ontwikkeling van doorligwonden worden voorkomen. Bovendien geeft het systeem aan welke patiënten op dat moment nog niet hoeven te worden geholpen bij een andere houding – een standaard preventie maatregel om het risico op doorligwonden te verminderen. Dit kan waardevolle tijd van het zorgpersoneel besparen.
De technologie verzamelt de benodigde gegevens door optische vezel- en sensortechnologie te integreren in textiel. Uiteindelijk leidt dit tot de ontwikkeling van intelligente textieloplossingen voor gebruik in ziekenhuisbedden, rolstoelkussens of kledingstukken voor niet-invasieve medische toepassingen.
Behoefte
Onze vergrijzende samenleving en het groeiende personeelstekort maken het huidige zorgstelsel binnen tien jaar onhoudbaar. Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de preventie en behandeling van doorligwonden. De preventie en behandeling van doorligwonden vormen een grote mondiale zorguitdaging. In de VS sterven jaarlijks 60.000 van de 2,5 miljoen getroffen patiënten, de extra zorgkosten voor behandeling bedragen meer dan $26 miljard, en daarnaast zijn er jaarlijks 17.000 rechtszaken tegen zorginstellingen. Ook elders in de wereld zie je vergelijkbare aantallen patiënten en vergelijkbare extra zorgkosten.
Huidige richtlijnen vereisen frequente herpositionering van risicopatiënten, wat 5-10 minuten per handeling kost en vaak de inzet van meer dan een verpleegkundige vereist. Deze aanpak is niet patiëntspecifiek: sommige wonden worden te laat ontdekt, terwijl andere patiënten onnodig vaak worden verplaatst. Dit leidt tot inefficiëntie, extra werk voor de verpleging en verstoringen voor de patiënten, wat vooral ’s nachts bezwaarlijk is.
Een slimme oplossing die doorligwonden vroegtijdig detecteert en zorgverleners bijtijds informeert, is daarom bijzonder welkom. Hiermee kan preventie op maat worden geboden en zowel onder- als overbehandeling worden voorkomen.
Team VitalWear
van links naar rechts: Kostas Voutyras, Eric Thelen, Jonathan Palero, Jettie Hoonhout, Yannyk Bourquin, Pablo de Anta Dardagan, Arlette Beekman
“Door zowel druk als temperatuur te monitoren, biedt VitalWear een innovatieve oplossing die verder gaat dan traditionele systemen.”
Oplossing
De technologie van VitalWear omvat sensorvellen in bedden, een uitleesapparaat, dataverwerkingsalgoritmen en een gebruikersinterface. Het monitort lichaamsdelen waar doorligwonden vaak voorkomen, zoals het heiligbeen en de hielen, en detecteert doorligwonden vroegtijdig door zowel druk als temperatuur continu en autonoom te meten. Met behulp van deze meetgegevens kunnen verpleegkundigen zien welke patiënten aandacht nodig hebben, waardoor tijdig de ontwikkeling van doorligwonden voorkomen kan worden.
In tegenstelling tot concurrenten, die slechts druk of beweging monitoren, biedt VitalWear een complete oplossing zonder extra arbeidsintensieve handelingen zoals inspectie van de huid van patienten door zorgverleners. Prototypes tonen aan dat VitalWear’s implementatie van druk- en temperatuursensoren effectief werken. In 2025 zullen klinische testen uitgevoerd worden om aan te tonen dat de technologie het ontstaan van doorligwonden in real-world situaties vroegtijdig kan detecteren.
Onderneming
VitalWear komt voort uit het HighTechXL venture building programma in Eindhoven en is gevestigd op de High Tech Campus. Een vroege-fase-financiering lening van het Brabant Startup Fonds maakte de oprichting van het bedrijf in februari 2024 mogelijk. In de tussentijd ontving het bedrijf ook een lening van PhotonDelta en trok het met een sterk consortium van partners een subsidie aan uit het EFRO OPZuid subsidieprogramma.
Het kernteam van VitalWear bestaat uit doorgewinterde innoveerders met ruime ervaring in MedTech ontwikkeling opgedaan bij bedrijven als Philips en ASML. Het team beschikt over de vereiste technologie kennis, domein kennis en zakelijke competenties, evenals ervaring met klinische studies en naleving van medische regelgeving. Daarnaast werkt VitalWear nauw samen met partijen met aanvullende expertise in fotonica, textielintegratie en gezondheidszorg.
Na de lancering van de oplossing voor monitoring van doorligwonden in ziekenhuizen, verpleeghuizen en uiteindelijk thuiszorg, zal VitalWear ook andere toepassingsscenario’s onderzoeken. Uiteindelijk zal het bedrijf ook mobiele sensoroplossingen ontwikkelen die in kleding kan worden verwerkt, voor patiënten buiten medische instellingen.